Dříve velmi běžně používáné bělicí zubní pasty byly charakterizovány velmi vysokou abrazivitou. Díky ní efektivně ostraňovaly povrchové pigmentace, ale zároveň nešetrně obrušovaly zubní povrch, čož vedlo ke zvýšené citlivosti. Moderní bělicí či zesvětlující zubní pasty mají velmi nízkou abrazivitu a spolu s ní účinkují na základě dalších mechanismů jako je kupříkaldu mikronizovaný kalcium peroxid, enzymatické reakce či biomimetická remineralizace. Jsou tedy již velmi šetrné k povrchu zubů. Bezpečná hodnota je do 100 RDA, maximální do 150 RDA, ideální pak pod 50 RDA. 

Co je abrazivita zubních past

Abrazivní složka je tvořena hruběji mletými částicemi například křemičitanů nebo uhličitanu vápenatého. Vysokou abrazivitou se běžně vyznačovaly tzv. bělící pasty. Ty nejen odstraňovali nežádoucí pigmentaci, ale i nešetrně obrušovali povrch zubů. Nešetrné obrušování může vést k zvýšení citlivosti zubů a narušení skloviny.

Dnešní bělící pasty už pracují na jiném principu. Jejich abrazivita bývá nízká a vsázejí spíše na chemické „bělení“ jako mikronizovaný kalcium peroxid nebo na remineralizaci.

Obsah RDA v pastách

Abrazivita není údaj, který je povinný udávat na obalech zubních past, na rozdíl od obsahu fluoridu a tak bohužel někteří výrobci RDA ve specifikacích neuvádí (pokud pasta neobsahuje abraziva, výrobce to uvádí u specifikace výrobku). Tato hodnota se zjišťuje nejen u zubních past, ale i jiných přípravcích určených k čištění zubů jako například tablety.

Škála RDA rozlišuje: 

  • nízkou abrazivitu 0 – 50 RDA - Prakticky neabrazivní pasty. Vhodné pro citlivé zuby nebo zuby po bělení. Přípravek mohou užívat dospělí i děti dlouhodobě.
  • střední (běžnou) abrazivitu 50 – 80 RDA - Běžnou hodnotou je právě 70 RDA, jsou to zubní pasty vhodné pro každodenní používání, které nepoškozují zubní sklovinu.Přípravek mohou užívat dospělí i děti dlouhodobě.
  • vysokou abrazivitu 80 – 150 RDA - Používejte periodicky nebo v intervalech, ale ne trvale. Používejte dle návodu na výrobku 
  • nad 150 RDA - speciální bělicí a leštící pasty - Používejte dle návodu na výrobku (př. 1-2 týdně apod.). Např. u bělicích a leštících past, k odstranění konkrétní pigmentace nebo povlaku. Vhodné po použití doplnit pastou s hydroyapatitem pro obnovu skloviny

S pastou s vysokou abrazivitou je potřeba pracovat velmi opatrně a neměly by se používat na denní bázi. Nedílnou součástí zubní pasty je zubní kartáček a správná technika, ale i tak je dobré při jejím výběru věnovat pozornost. Pasty s nízkou abrazivitou jsou šetrné jak k zubům, tak i k dásním.